Επετειακό Λεύκωμα

Το 2008 αποτέλεσε μία χρονιά ορόσημο για το Σύλλογο Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης. Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Ένας αιώνας γεμάτος καθημερινές προκλήσεις, προβλήματα, καινοτομίες, χαρές και λύπες αλλά κυρίως ένας αιώνας μεγάλης συνεισφοράς του Συλλόγου και των μελών του στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης μας.

Βαριά κληρονομιά και ευθύνη όλων μας ήταν και είναι να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε αυτή την ιστορία. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της έκδοσης του λευκώματος με τίτλο «Ο Ναυτιλιακός Πρακτορειακός Κόσμος 1908-2008». Ο έγκριτος συγγραφέας και βαθύς γνώστης της ιστορίας της Θεσσαλονίκης Δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου, με τους συνεργάτες του, ανέλαβε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της καταγραφής και διάσωσης ενός αιώνα ιστορίας της ναυτιλιακής ζωής της πόλης μας. Με την ευγενική χορηγία των συναδέλφων μελών και των συνεργατών μας, που αναγράφονται στο εσώφυλλο του λευκώματος, τελικά το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2008 η επέτειος των 100 χρόνων του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης γιορτάστηκε με επισημότητα και υπερηφάνεια. Το λεύκωμα παρουσιάστηκε από τον ίδιο το συγγραφέα σε μία καθηλωτική αφήγηση. Ένα μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη “….Δεν συνιστά λοιπόν η Θεσσαλονίκη μία ιδιαιτερότητα, αλλά τυπική επιβεβαίωση του κανόνα που διέπει όλα τα μεγάλα μεσογειακά λιμάνια. Δεν πρόκειται για τυχαίους τόπους. Φαίνεται ότι μόνο λίγοι ερευνητές λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι τα λιμάνια αποτέλεσαν ευνοϊκό πεδίο για την παγκοσμιοποίηση και ότι ειδικώς τα λιμάνια της Μεσογείου έχουν διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Έχει ιδιαίτερη σημασία η ιστορική διαδικασία μέσα από την οποία οι θαλάσσιες μεταφορές χάραξαν αυτοτελείς οδούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης…”.

Το λεύκωμα διατίθεται από τα γραφεία του Συλλόγου. Σας προσκαλούμε να γίνεται κοινωνοί αυτού του πολύ σημαντικού κομματιού της πόλης μας και των ανθρώπων της.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.